Selamat Datang

Salam Perkenalan pada semua yang singgah sini..

Gabenor Bank Negara Malaysia dan Tandatangan

Saturday, 9 July 2011

Salam,

Bagi beginner mcm aku nie..utk permulaan nak start wat collection wang kertas ni, aku cadang nak susun wang kertas tu ikut sign gabenor. Nanti kemudian baru la akan move ke peringkat yang seterusnya pula, ikut no siri duit atau lain2 pulak..mcm2 kita leh wat rasanya..

So, aku ada la wat sikit homework ngn sessi "cut n paste" duit utk dptkan contoh tandatangan gabenor-gabenor BNM nie. Gambar asal duit tu aku amik kat internet jer, yg "cut n paste" tu aku wat sendiri. Saja jer nak wat sendiri walaupun aku boleh jer copy dari org kalau nak. Tapi lagi feel kalau wat sendiri kan. Boleh la gak buh watermark kita. hehe..

Menurut Wikipedia, Sejak ditubuhkan, Bank Negara Malaysia telah ditadbir oleh 7 orang Gabenor iaitu:

GabenorTahun
Tan Sri W H Wilcock
Januari 1959 - Julai 1962
Tun Ismail bin Mohamed Ali
Julai 1962 - Julai 1980
Tan Sri Abdul Aziz bin TahaJulai 1980 - Jun 1985
Tan Sri Dato' Jaffar bin HusseinJun 1985 - Mei 1994
Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd DonMei 1994 - Ogos 1998
Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman
September 1998 - April 2000
Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Mei 2000 - Kini

Manakala tandatangan-tandatangan mereka adalah seperti berikut:


1. Tan Sri W H Wilcock (Januari 1959 - Julai 1962)
              * Tiada rekod 


2. Tun Ismail bin Mohamed Ali (Julai 1962 - Julai 1980) 



3. Tan Sri Abdul Aziz bin Taha (Julai 1980 - Jun 1985)



4. Tan Sri Dato' Jaffar bin Hussein (Jun 1985 - Mei 1994)





5. Tan Sri Dato' Ahmad bin Mohd Don (Mei 1994 - Ogos 1998)




6. Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman (September 1998 - April 2000)



7. Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz (Mei 2000 - Kini)



Ok, skrg nie dah boleh dah kalau korang semua nak start kumpul duit lama nie, cuba susun ikut senarai gabenor BNM yg ada nie..pelan2 kayuh..yg penting kalau nak wat nie kena ada minat, lagipun bukannya ada dateline pun..bila2 boleh start. Tapi kena la ingat, lagi lambat start, lagi susah nak dapat duit-duit lama nie dan nilainya pun akan meningkat.

Opsss, sblm terlupa, cuba tgk sign kat bawah nie, flashback balik...


ok, slalu org akan kata..

"weh, aku ada duit sign Aishah, ko nak x, payah oo dapat duit ni"

jadi, apa kita kena balas kat dia...tu bukan sign Aishah la..mana ada Gabenor BNM nama Aishah, tu sign Gabenor BNM yang ke-6, Tan Sri Dato' Seri Ali Abul Hassan bin Sulaiman (pergh..mcm poyo jer jawab siap nama penuh ngn gelarannya lagi kan, haha)..maksud aku kat sini, kalau kita dah ada knowledge tu, kena la share ngn kawan2 k..

Jumpa lagi..

sumber: wikipedia.org

3 comments:

Klik Aje ! said...

Aku ada kwn yg minat gila kumpul duit lama ni,mmg duit dia tu ssh ssgt nak jmpa... apapun info yg berguna, tenkiu.

NuarMistic said...

x rugi bro simpan duit lama nie, mmg value akan meningkat..makin susah dpt makin mahal harganya..:) k, nanti kalau ada masa aku post info2 yg lain lak..tq melawat k..

Abang Maslim said...

Bro.duit 50 tndatangan ahmad don

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

OhBelog