Selamat Datang

Salam Perkenalan pada semua yang singgah sini..

Siri Lengkap Wang Kertas Malaysia - Note RM50

Saturday, 30 July 2011

Post kali nie mengenai Siri Lengkap Wang Kertas Malaysia bagi Note RM50. Mcm biasalah, untuk rujukan aku yg beginner ni dan sapa-sapa yang berminat nak rujuk. 


Contoh gambar duit tu aku akan update dari masa ke semasa berdasarkan koleksi aku sendiri. Ini juga untuk thrill dan sebagai cabaran pada aku gak. Lagipun mana best copy2 org punya kan, hehe.

Siri Pertama
Tahun Cetakan : 1967-1972
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Thomas De La Rue
Ciri-ciri Khas : Ejaan "Di-perlakukan", "Lima Puloh Ringgit", "Gabenor"

Siri Kedua
Tahun Cetakan : 1972-1976
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Thomas De La Rue
Ciri-ciri Khas : Ejaan "Diperlakukan", "Lima Puluh Ringgit", "Gabenur"
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Ketiga
Tahun Cetakan : 1976-1981
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Bradbury, Wilkinson & Co
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Keempat
Tahun Cetakan : 1981-1983
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato Abdul Aziz Bin Haji Taha
Pencetak : Thomas De La Rue

Siri Kelima
Tahun Cetakan : 1983-1986
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato Abdul Aziz Bin Haji Taha
Pencetak : Thomas De La Rue

Siri Keenam (Variety 1)
Tahun Cetakan : 1986-1995
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Jaffar Bin Hussein
Pencetak : Thomas De La Rue
Contoh adalah seperti di bawah:


Siri Keenam (Variety 2)
Tahun Cetakan : 1986-1995
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Jaffar Bin Hussein
Pencetak : BA Banknote


Siri Ketujuh
Tahun Cetakan : 1995-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Pencetak : Thomas De La Rue
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kelapan (Variety 1)
Tahun Cetakan: 1996-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor sebelah tepi.

Siri Kelapan (Variety 2)
Tahun Cetakan: 1996-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Ciri-ciri Khas: Cetakan Polimer. Wang Peringatan Sempena Sukan Commonwealth Kuala Lumpur 1998

Siri Kesembilan
Tahun Cetakan : 1999
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman 
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor Sebelah Tepi

Siri Kesepuluh
Tahun Cetakan : 1999
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor Bahagian Tengah

Siri Kesebelas
Tahun Cetakan : 2000
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz

Siri Kedua Belas
Tahun Cetakan : 2008
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Ciri-ciri Khas: Logo 50th Tahun Kemerdekaan di Muka Belakang)

Nota: Berkemungkinan aku ada terlepas pandang berhubung dengan variety yg ada bagi siri-siri pengeluaran tertentu terutamanya bagi pencetak yg berlainan. Sapa-sapa yg ada info boleh maklumkan utk aku update nanti. 

Koleksi RM10 Siri 2, 3, 7, 9

Friday, 29 July 2011

Kali nie just nak share beberapa keping Note RM10 yg ada dalam koleksi aku nie. Conditionnya ada yg ok dan ada yang kurang skit..nak letak gred brapa pun x berapa nak reti lagi, boleh nilaikan sendiri. Koleksi yg ada nie juga aku akan letakkan sebagai contoh utk note aku sebelum ni psl "Siri Lengkap wang kertas malaysia Note RM10. Boleh baca balik kat SINI kalau nak. Nanti dari masa ke semasa aku akan update contohnya sampai siap berdasarkan koleksi aku nanti.


Boleh aje kalau nak ceduk contoh duit nie dari internet, tapi x nak la, x thrill, hehe. 



$10 Siri Kedua Tun Ismail Pencetak Thomas De La Rue

$10 Siri Ketiga Tun Ismail Pencetak Bradbury, Wilkinson & Co

$10 Siri Ketujuh Ahmad Mohd Don Pencetak Francois - Charles Oberthur

RM10 Siri Kesembilan Ali Abul Hassan 


Duit Syiling 5 Sen Baru Malaysia Siri Ketiga - Destar Siga

Tuesday, 26 July 2011


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 5 sen Malaysia siri ketiga

Destar Siga


Kain destar siga merupakan sejenis tenunan kain asli suku kaum Kadazan Dusun di Sabah. Ia biasanya dijadikan sebagai hiasan kepala dalam majlis tradisi mereka. Kain hiasan kepala ini ditenun terutamanya dengan benang hitam dan diserikan dengan benang pelbagai warna bercorak geometri serta motif yang diilhamkan daripada flora dan fauna. Dengan berlatarkan motif sulur kacang, destar siga menjadi corak utama pada duit syiling 5 sen baharu.

Spesifikasi Teknikal
Nilai Muka
50 sen
20 sen
10 sen
5 sen
Logam
Nikel Loyang Bersalut Kuprum
Nikel Loyang
Keluli Tahan Karat
Keluli Tahan Karat
Garis pusat (mm)
22.65
20.60
18.80
17.78
Berat (gram)
5.66
4.18
2.98
1.72

Sumber: www.bnm.gov.my

Duit Syiling 10 Sen Baru Malaysia Siri Ketiga - Orang Asli


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 10 sen Malaysia siri ketiga

Motif Orang Asli

Orang Asli di Malaysia cukup terkenal dengan kemahiran seni anyaman daun-daun dan tumbuhan setempat untuk dijadikan perhiasan seperti hiasan kepala, selempang dan skirt yang dipakai di upacara dan majlis tradisional. Setiap kaum memiliki corak anyaman tersendiri yang lazimnya diilhamkan daripada sistem kepercayaan dan persekitaran mereka. Duit syiling 10 sen baharu mengabadikan seni warisan ini dalam bentuk corak anyaman unik suku kaum Mah Meri di Semenanjung Malaysia.

Spesifikasi Teknikal
Nilai Muka
50 sen
20 sen
10 sen
5 sen
Logam
Nikel Loyang Bersalut Kuprum
Nikel Loyang
Keluli Tahan Karat
Keluli Tahan Karat
Garis pusat (mm)
22.65
20.60
18.80
17.78
Berat (gram)
5.66
4.18
2.98
1.72


Duit Syiling 20 Sen Baru Malaysia Siri Ketiga - Bunga Melur


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 20 sen Malaysia siri ketiga

Bunga Melur
Bunga melur mendapat tempat yang istimewa dalam kebudayaan tiga kaum utama di Malaysia. Keharuman bunga ini menjadikannya sebagai satu elemen penting dalam majlis tradisional seperti majlis perkahwinan dan acara keagamaan. Motif bunga melur juga sering terdapat pada hasil kesenian dan pertukangan tangan tradisional seperti sulaman dan ukiran perak. Pada duit syiling 20 sen baharu ini, bunga melur dipaparkan dengan berlatarkan motif kain destar siga.

Spesifikasi Teknikal
Nilai Muka
50 sen
20 sen
10 sen
5 sen
Logam
Nikel Loyang Bersalut Kuprum
Nikel Loyang
Keluli Tahan Karat
Keluli Tahan Karat
Garis pusat (mm)
22.65
20.60
18.80
17.78
Berat (gram)
5.66
4.18
2.98
1.72

Duit Syiling 50 Sen Baru Malaysia Siri Ketiga - Sulur Kacang


Imej pandangan hadapan dan belakang duit syling 50 sen Malaysia siri ketiga

Sulur Kacang


Motif sulur kacang pada duit syiling 50 sen amat terkenal kerana sering digunakan oleh para pengukir dalam seni ukiran kayu dan perak mereka. Kelembutan lingkaran dan juntaian pokok kacang tergambar dalam ukiran pada barang kemas, peti, dan juga pada bahagian-bahagian rumah kayu tradisional seperti muka pintu, bingkai tingkap serta panel kayu pada dinding rumah. Garisan halus pada latar belakang motif merupakan sebahagian daripada ciri keselamatan.

Ciri Keselamatan
Image pendam duit syiling 50 sen akan kelihatan apabila duit syiling tersebut disendeng pada sudut yang berlainan.
Imej menunjukkan ciri keselamatan duit syiling 50 sen Malaysia siri ketiga

Spesifikasi Teknikal
Nilai Muka
50 sen
20 sen
10 sen
5 sen
Logam
Nikel Loyang Bersalut Kuprum
Nikel Loyang
Keluli Tahan Karat
Keluli Tahan Karat
Garis pusat (mm)
22.65
20.60
18.80
17.78
Berat (gram)
5.66
4.18
2.98
1.72

Duit Syiling Baru Malaysia Siri Ketiga

Akhirnya..penantian telah berakhir..memang cun dan menarik..xnak komen panjang2..leh baca kat bawah k..:)


Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan duit syiling peringatan baharu sempena pengeluaran Siri Ketiga duit syiling Malaysia yang akan berada dalam edaran pada awal tahun depan. Dilancarkan hari ini oleh Gabenor Bank Negara Malaysia, duit syiling peringatan yang dikeluarkan adalah dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.  
Ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan negara menjadi sumber inspirasi reka bentuk duit syiling siri baharu ini. Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semula jadi, flora dan fauna dan seni kraf tangan tradisional yang terdapat di Malaysia.
Siri baharu duit syiling ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Duit syiling berwarna kuning dan perak ini juga mempunyai sisi tepi yangberbeza-beza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan dengan lebih baik jenis-jenis duit syiling yang berlainan. Duit syiling baharu ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan. Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.
Bank Negara Malaysia mengeluarkan set duit syiling peringatan (BrilliantUncirculated) sebanyak 500,000 secara berperingkat-peringkat yang dipakej secara khas dan akan dijual pada harga RM10.00 bagi setiap set. Butiran terperinci berkaitan spesifikasi duit syiling peringatan adalah seperti di Lampiran 1.

RekaBentuk Duit Syiling

  • Bahagian Hadapan Duit Syiling
Motif untuk denominasi 5 sen, 10 sen dan 20 sen memaparkan empat belas titik yang melambangkan tiga belas Negeri serta Wilayah Persekutuan. Motif untuk duit syiling 50 sen mempunyai lima garis mendatar yang melambangkan lima prinsip Rukun Negara. 
  • Motif bagi setiap denominasiadalah seperti yang berikut:
Denominasi
Ikon
50 sen
Sulur Kacang
20 sen
Bunga Melur
10 sen
Orang Asli Motif
5 sen
Destar Siga


  • Bahagian Belakang Duit Syiling
Bahagian belakang semua duit syiling 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen memaparkan motif yang sama iaitu bunga raya, yang merupakan bunga kebangsaan dan angka yang menunjukkan tahun penempaan, nilai muka duit syiling dan perkataan 'Bank Negara Malaysia 'sebagai pihak berkuasa yang mengeluarkan duit syiling.
Siri baharu duit syiling ini adalah sah diperlakukan dan akan berada dalam edaran bersama-sama dengan siri yang sedia ada. Siri yang sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.
Bank Negara Malaysia akan bekerjasama rapat dengan institusi-institusi kewangan, perniagaan dan vendor yang mengendalikan wang tunai untuk memastikan peralihan yang lancar siri baharu ini. Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh selama enam bulan untuk mengubah suai mesin mereka bagi memudahkan penggunaan duit syiling baharu ini dengan mudah. 
Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan Siri Keempat wang kertas baharu pada bulan September tahun ini. 

Lokasi Jualan

Duit syiling peringatan ini ditempa dan diedarkan oleh Bank Negara Malaysia dan akan mula dijual dari 26 Julai 2011 di ibu pejabat Bank Negara Malaysia (BNMLINK) dan cawangannya di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching.



Misteri Pemilik History Supreme

Sunday, 24 July 2011

Dalam paper arini ada diceritakan mengenai sebuah kapal layar mewah yang paling mahal di dunia, yang dinamakan "History Supreme". Ceta lanjut psl kapal nie boleh baca di bawah. Kapal yang RM15 billion ini disadurkan dengan 100 tan (100,000 kg) emas yang melitupi hampir separuh permukaannya.

Yang menjadi persoalannya sekarang adalah siapakah pemilik kepada History Supreme ini kerana tidak ada dinyatakan secara terperinci identiti pemilik kapal mewah ini. Maklumat daripada internet hanya menyatakan ianya dimiliki oleh "anonymous leading Malaysian businessman". Antara yang dikatakan kemungkinan pemilik kapal ini adalah Tan Sri Ananda Krishnan, Tan Sri Lee Shin Cheng ataupun Tan Sri Robert Kuok.

Apapun, inilah kalau nak dikatakan koleksi yang teramatlah bernilai. Tah2 x bawa belayar pun, dok parking jer nanti, hehe..
.................................................



KAPAL mewah bersadur emas ini dikatakan yang termahal di dunia dengan harganya mencecah RM15 bilion.
Kapal yang direka pereka warga Britain ini dihiasi dengan 100 tan emas, melitupi hampir separuh permukaannya. Dengan panjang kira-kira 30 meter, ia diiktiraf sebagai kapal paling unik di dunia kerana mempunyai tempat tidur yang dilitupi platinum dan mengandungi patung diperbuat daripada tulang Tyrannosaurus Rex, dinosaur maging terbesar.

Geladaknya, dewan makan dan rel penghadangnya juga dibuat daripada besi mahal, termasuk platinum.
History Supreme yang direka oleh tukang emas Liverpool, Stuart Hughes, menyebabkan kapal kemegahan pemilik pasukan bola sepak Chelsea, Roman Abramovich terpinggir.

Eclipse milik Abramovich yang sepanjang kira-kira 174 meter, dilengkapi sistem peluru berpandu serta kapal selam untuk menyelamatkan diri adalah kapal peribadi terbesar. Tetapi dengan harga RM3.75 bilion, ia tidak setanding dengan History Supreme.

Stuart, 40, yang mengambil masa tiga tahun untuk membina ‘History Supreme’ untuk seorang ahli perniagaan Malaysia berkata: “Ia mungkin projek paling besar pernah saya lakukan.” Dia sebelum ini pernah menghasilkan bekas iPhone yang dibuat daripada berlian berharga £5 juta (RM25 juta). “Saya membuat pelbagai bungkusan barangan daripada emas tetapi ini adalah projek terbesar saya sehingga ini. Dan tidak ada lain yang mungkin dapat mengatasinya selepas ini.
“Ahli perniagaan itu datang kepada kami dan bertanya sama ada kami boleh membuatnya. Dia mahu melakukannya pada sebuah pesawat tetapi ia tidak mungkin dapat terbang jika kami melakukannya.

“Lepas itu dia bertanya: ‘Boleh kami lakukannya pada kapal?’ Saya menjawab: ‘Kami akan cuba.’ “Kami hanya melakukan apa yang diminta dan gembira dengan hasilnya. Kapal itu dibina di Itali dan disiapkan sepenuhnya di Malaysia dua minggu lalu.

Syiling 50 Sen nie kira error ke apa nie?

Saturday, 23 July 2011

Dua tiga hari lepas sblm aku gi outstation, member aku ajak gi umah dia..dia pun tau aku tgh dok cari syiling-syiling parlimen nie. Katanya ada banyak, sebelum dia masukkan ke bank, boleh la kalau nak tukar. Pendek ceta dlm dok asing2 syiling tu, terjumpa sekeping syiling 50 sen nie. Nak kata error ke apa nie aku pun x sure.. layan jela gambar lu k..


Tapi bila diteliti betul2, nampak seakan-akan ada bayang yg tahunnya sepatutnya "2005". kira angka 5 tu macam ada tapi x timbul dan rata..nak kata mcm ada org kikis pun mcm x logik sbb xde kesan apa kat lapisan permukaannya..rata dan elok jer..

apapun, simpan jela dulu, mana tau bernilai nanti, hehe..

Koleksi Pertama - $1 Siri ke-3 dan ke-4

Friday, 22 July 2011

Salam,


Sebelum nie byk post aku dok wat nota jer..bukan apa, senang skit utk rujukan aku sbb aku pun bukannya ingat semua benda-benda nie, kira semua benda baru la pada aku. so dgn adanya reference nie semua mcm senarai dan contoh gabenor, siri-siri duit, tahun2 pengeluaran syiling tu semua, senang skit keja aku..kalau rasa x ingat jer, kalau leh online aku buka tgk balik utk refreshment.


kali nie aku rasa mcm nak share 2  keping duit 1 ringgit yg aku dapat nie, (dgn dua keping dua 10 ringgit dan 2 keping duit RM50 sebenarnya) dari sebuah kedai..aku ada ceta psl nie sebelum ni, leh baca balik kat SINI kalau rasa nak baca. Rasa aku skrg nie senang lagi nak dpt duit nie..sekarang ni lah, pas2 nie kalau dok tangguh lagi maby makin susah gak..x pun makin mahal..


Ni la gambar duitnya, conditionnya agak lusuh gak la utk yg Ismail Ali tu, yg Abdul Aziz tu mmg elok lagi keadaannya..x kisahlah, wat masa skrg nie, mana aku jumpa aku rembat jer..nanti pelan2 upgrade la kemudian nanti, janji ada lu..psl gred tu semua, aku pun masih baru nak gred2 duit nie x reti sgt..nanti aku wat entry lak psl gred wang kertas nie later k.


$1 Siri ke-3 Sign Tun Ismail Md Ali 
Pencetak : Bradbury Wilkinson & Co, England



$1 Siri ke-4 Sign Tan Sri Dato Abdul Aziz Bin Haji Taha 
Pencetak : Bradbury Wilkinson & Co, England

Apapun ni adalah "Koleksi Untuk Masa Depan"

Jumpa lagi..

Siri Lengkap Wang Kertas Malaysia - Note RM10



Post kali nie mengenai Siri Lengkap Wang Kertas Malaysia bagi Note RM10. Mcm biasalah, untuk rujukan aku yg beginner ni dan sapa-sapa yang berminat nak rujuk. 
Siri Pertama
Tahun Cetakan : 1967-1972
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Thomas De La Rue
Ciri-ciri Khas : Ejaan "Sa-Puloh Ringgit"
Contoh adalah seperti di bawah:


Siri Kedua
Tahun Cetakan : 1972-1976
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Thomas De La Rue
Ciri-ciri Khas : Ejaan "Sepuluh Ringgit"
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Ketiga
Tahun Cetakan : 1976-1981
Tandatangan Gabenor : Tun Ismail Bin Mohamed Ali
Pencetak : Bradbury, Wilkinson & Co
Ciri-ciri Khas : Tiada lagi symbol $10 pada bahagian depan bucu bawah sebelah kiri
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Keempat
Tahun Cetakan : 1981-1983
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato Abdul Aziz Bin Haji Taha
Pencetak : Thomas De La Rue

Siri Kelima
Tahun Cetakan : 1983-1986
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato Abdul Aziz Bin Haji Taha
Pencetak : Thomas De La Rue
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Keenam (Variety 1)
Tahun Cetakan : 1986-1995
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Jaffar Bin Hussein
Pencetak : Thomas De La Rue
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Keenam (Variety 2)
Tahun Cetakan : 1986-1995
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Jaffar Bin Hussein
Pencetak : BA Banknote
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Ketujuh (Variety 1)
Tahun Cetakan : 1995-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Pencetak : Francois - Charles Oberthur
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Ketujuh (Variety 2)
Tahun Cetakan : 1995-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Pencetak : Giesecke & Devrient
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kelapan
Tahun Cetakan: 1996-1998
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Ahmad Bin Mohd Don
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor Sebelah Tepi
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kesembilan
Tahun Cetakan : 1999
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman 
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor Sebelah Tepi
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kesepuluh
Tahun Cetakan : 1999
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Seri Ali Abul Hassan Bin Sulaiman
Ciri-ciri Khas: Tandatangan Gabenor Bahagian Tengah
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kesebelas (Variety 1)
Tahun Cetakan : 2000
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Ciri-ciri Khas : Tanpa Silver Security Thread sebelah kanan
Contoh adalah seperti di bawah:

Siri Kesebelas (Variety 2)
Tahun Cetakan : 2000
Tandatangan Gabenor : Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz
Ciri-ciri Khas : Dengan Silver Security Thread sebelah kanan
Contoh adalah seperti di bawah:

Nota: Semua gambar contoh Note RM10 yang ada nie adalah daripada koleksi aku sendiri...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

OhBelog